ISTQB Sample Question Paper - 2


This is second free simulator for the practicing ISTQB exam.

This simulator contains following questions:

Q1. Deliverables of test design phase include all the following except:
a) Test data
b) Test data plan
c) Test summary report
d) Test procedure plan

Q2. Which of the following is not decided in the test-planning phase?
a) Schedules and deliverables
b) Hardware and software
c) Entry and exit criteria
d) Types of test cases

Q3. Typical defects that are easier to find in reviews than in dynamic testing are:
A. deviations from standards,
B.requirement defects, defects,
D.insufficient maintainability and incorrect interface specifications.
E.All of the above.

Q4. Load Testing Tools
a) reduces the time spent by the testers
b) reduces the resources spent (hardware)
c) mostly used in web testing
d) all of the above

Q5. Reviews, static analysis and dynamic testing have the same objective –
A.identifying defects.
B. fixing defects.
C. 1 and 2
D. None

Q6. Defect arrival rate curve:
A. Shows the number of newly discovered defects per unit time
B. Shows the number of open defects per unit time.
C. Shows the cumulative total number of defects found up to this time.
D. Any of these, depending on the company.

Q7. What are the 2 major components taken into consideration with risk analysis?
a) The probability the negative event will occur
b) The potential loss or impact associated with the event
c) Both a and b
d) Neither a nor b

Q8. We can achieve complete statement coverage but still miss bugs because:
A. The failure occurs only if you reach a statement taking the TRUE branch of an IF statement, and you got to the statement with a test that passed through the FALSE branch.
B. The failure depends on the program's inability to handle specific data values, rather than on the program's flow of control.
C. Both A and B
D. We are not required to test code that customers are unlikely to execute.

Q9. Who is responsible for conducting test readiness review?
a. Test manager
b. Test engineer
c. both A & B
d. Project Manager

Q10. What if the project isn't big enough to justify extensive testing?
a) Use risk based analysis to find out which areas need to be tested
b) Use automation tool for testing
c) a and b
d) None of the above

Q11. What are the key features to be concentrated upon when doing a testing forworld wide web sites
a) Interaction between html pages
b) Performance on the client side
c) Security aspects
d) All of the above

Q12. What can be done if requirements are changing continuously?
a) Work with the project's stakeholders early on to understand howrequirements might change so that alternate test plans and strategiescan be worked out in advance, if possible.
b) Negotiate to allow only easily-implemented new requirements into theproject, while moving more difficult new requirements into futureversions of the application
c) Both a and b
d) None of the above

Q13. The selection of test cases for regression testing
a) Requires knowledge on the bug fixes and how it affect the system
b) Includes the area of frequent defects
c) Includes the area which has undergone many/recent code changes
d) All of the above

Q14. Measurement dysfunction is a problem because:
A. Even though the numbers you look at appear better, to achieve these numbers, people are doing other aspects of their work much less well.
B. We don't know how to measure a variable (our measurement is dysfunctional) and so we don't know how to interpret the result.
C. You are measuring the wrong thing and thus reaching the wrong conclusions.
D. All of the above.

Q15. What do you mean by “Having to say NO”
a. No, the problem is not with testers
b. No, the software is not ready for production
c. Both a & b
d. none of the above

Q16. According to the lecture, there are several risks of managing your project's schedule with a statistical reliability model. These include:
A. Testers spend more energy early in the product trying to find bugs than preparingto do the rest of the project's work more efficiently
B. Managers might not realize that the testing effort is ineffective, late in the project,because they expect a low rate of bug finding, so the low rate achieved doesn'talarm them.
C. It can increase the end-of-project pressure on testers to not find bugs, or to notreport bugs.
D. All of the above

Q17. Operations testing is:
a. compliance testing
b. disaster testing
c. verifying compliance to rules
d. functional testing
e. ease of operations

Q18. Tools like change Man, Clear case are used as
a. functional automation tools
b. performance testing tools
c. configuration management tools
d. none of the above.

Q19. Important consequences of the impossibility of complete testing are
A. We can never be certain that the program is bug free.
B. We have no definite stopping point for testing, which makes it easier for somemanagers to argue for very little testing.
C. We have no easy answer for what testing tasks should always be required,because every task takes time that could be spent on other high importance tasks.
D. All of the above.

Q20. Which is not in sequence in 11 Step Software Testing process
a) Assess development plan and status
b) Develop the test plan
c) Test software design
d) Test software requirement

Q21. In the MASPAR case study:
A. Security failures were the result of untested parts of code.
B. The development team achieved complete statement and branch coverage butmissed a serious bug in the MASPAR operating system.
C. An error in the code was so obscure that you had to test the function with almostevery input value to find its two special-case failures.
D. All of the above.

Q22. Complete statement and branch coverage means:
A. That you have tested every statement in the program.
B. That you have tested every statement and every branch in the program.
C. That you have tested every IF statement in the program.
D. That you have tested every combination of values of IF statements in the program

Q23. What if the project isn't big enough to justify extensive testing
a) Use risk based analysis to find out which areas need to be tested
b) Use automation tool for testing
c) a and b
d) None of the above

Q24. Security falls under
a. compliance testing
b. disaster testing
c. verifying compliance to rules
d. functional testing
e. ease of operations

Q25. Which is the best definition of complete testing:
A. You have discovered every bug in the program.
B. You have tested every statement, branch, and combination of branches in theprogram.
C. You have completed every test in the test plan.
D. You have reached the scheduled ship date.

Q26. What is the concept of introducing a small change to the program and having theeffects of that change show up in some test?
a) Desk checking
b) Debugging a program
c) A mutation error
d) Performance testing
e) Introducing mutations


1 - C, 2 - D, 3 - E, 4 - D, 5 - A, 6 - A, 7 - C, 8 - C, 9 - A, 
10 - A,
11 - D,  12 - C
,  13 - D
,  14 - A
,  15 - B, 16 - D
,  17 - E
,  18 - C
,  19 - D
,  20 - C
21 - C,  22 - B
,  23 - A
,  24 - A
,  25 - D
,  26 - E

Also See:


  1. Nice site , u get countless number of papers here.

  2. Good set of questions...however no answers for few paper sets.Can anyone post answers for these sets!!


  3. will be appreciated if you post ans. with some que. set.

  4. For paper 2 no answers provided for verifying test.only 26 q available...

  5. if answer available with each set of question, it really helps a lot.

  6. Very helpful but if answers are avaliable, its more convinient

  7. Without right answers there is no use of these papers.

  8. International Software Testing Qualifications Board (ISTQB. it is a software testing qualification certification organisation

  9. Can any one tell me the difference in paper format or types of questions in ISEB or ISTQB certification. I am appearing in ISEB and i have ISEB foundation test Book. What i have observe here in practice papers is that the ISEB paper is very close to ISEB book that i have But the questions in ISTQB foundation paper above are little bit different. for example this paper has a question about 'Measurement dysfunction' i have not read this term in the ISEB book. Please not when i was booking the exam it was written as 'ISEB/ISTQB Software Testing Foundation Certification'.

    Email your reply at anyone who has appeared in ISEB certification may contact me for helping.